Luna mai este perfectă, începe să se încălzească și înfloresc pe rând cele mai delicate și mai parfumate flori. Printre primele semne că se apropie vara este atunci când grădina devine scena unui spectacol al miresmelor și culorilor.

Șocul este cel care ne bucură cu mirosul dar și cu gustul sau inconfundabil. Cu toții ne amintim ce gustoasă era șocată din copilărie făcută de bunica…

Grădina noastră este înconjurată de arbuști care ne învăluie săptămâni la rând cu minunatul miros al florilor de soc.






Abia ateptam să se deschidă primele flori ca să putem pune borcanul cu șocată la soare. Pentru că vrem să savurăm și la iarnă gustul minunat al florilor de șoc, culegem cât putem și preparam la rece un sirop sensational, rețeta o veți găși într-o postare ulterioară.

Mai jos vă povestim rețeta pe care am urmat-o pentru o șocată perfectă.




 

Aveți nevoie de:

·         un borcan de 5 litri

·         10 – 15  flori de șoc  mari cât palmă  (nouă ne place un gust mai intens de flori)

·         500-600 gr zahăr

·         3 lămâi

·         drojdie proaspătă cât se ia cu 3 degete

·         sau 1 linguriță rasă boabe de orez

·         apă plata cât să umple borcanul.

 

Florile de șoc se spală sub jet de apă pentru a le curată de praf și insecte, noi le-am cules după ploaie, și nu a mai fost nevoie să le spălăm. Se rup codițele și se pun în borcan.

Se adaugă zahărul, drojdia sau boabele de orez, zeama de la lămâi și cojile tăiate felii, apoi se umple borcanul cu apă și se amestecă cu o lingură de lemn până se topește zahărul.

 

Borcanul acoperit cu o farfurioară se așează la loc cald și însorit pentru 2-3 zile. Timpul de fermentate depinde cât de mult va doriți ca șocată să fie de acidulată. Cu cât stă mai mult cu atât gustul devine mai intens.

 Când considerați că este pe sufletul vostru, trebuie să o turnați prin strecurătoare în sticle și să o puneți  la frigider.

 

Piticii noștri sunt mari iubitori de șocată rece!

Să aveți poftă!